TEN YEARS AFTER – Public Debate series, Prague Czech Republic

                                 

FOR IMMEDIATE RELEASE
Prague, October 2, 2012

Contact: Krisztina Kós, CEU Press            Contact: Tom Bass, REF
Director and Editor                     Communications Officer   

                                 

FOR IMMEDIATE RELEASE
Prague, October 2, 2012

Contact: Krisztina Kós, CEU Press            Contact: Tom Bass, REF
Director and Editor                     Communications Officer   
Tel: +36-1-327-3844                    Tel:+36-1-235-80-30
kosk@ceu.hu                        tbass@romaeducationfund.org

NEW BOOK SHEDS LIGHT ON ROMA SCHOOL DESEGREGATION

Yesterday, at the premises of the Faculty of Social Sciences of Charles University, the Roma Education Fund organized a public debate on the occasion of the release of `Ten Years After; A History of Roma School Desegregation in Central and Eastern Europe”, edited by Iulius Rostas. The book and the broader research it was based on was presented by Iulius Rostas, editor, and Gwendolyn Albert and Ivan Vesely, contributors to the book on the situation in the Czech Republic. Following the presentation, the floor was open for questions and discussions with academics, experts and activists.

Educational barriers for Romani youth remain a crucial challenge for European human rights. In the new release of CEU Press and the Roma Education Fund (REF), contributors make a thorough assessment of the public policy initiatives undertaken in the past decade. The book focuses on past initiatives and present challenges but also has broader importance: to frame Romani institutional discrimination as a key policy debate for European and global human rights. Comprised of historical analysis, interviews with important political actors, and in-depth policy reviews, this new book provides an updated assessment of Romani school segregation and policy efforts designed to combat these institutional barriers.

Yesterday’s discussions focused on the progress on Roma school desegregation in the Czech Republic to date. “Social mobility of Roma is stagnant in comparison to majority due to the educational system’s limited capacity to provide for these children’ said Ivan Vesely.  “No significant progress has been done by the Czech Government in implementing the decision of the European Court of Human Rights in the DH vs. Czech Republic case” said Gwendolyn  Albert, underlining that the  renaming the special schools into practical schools following the 2004 changes in the education law does not equal to desegregation.

Given the fact that on November 13, 2012, it is going to be five years since the decision of the European Court of Human Rights in the DH case, the following words from the foreword of the book by former US ambassador to the Czech Republic and currently President and Rector of Central European University John Shattuck could be regarded as a warning for the situation in the Czech Republic: 
“The enlargement of the European Union has drawn attention to human rights norms in the accession process as governments of new member states and applicant countries have sought to comply with EU regulatory requirements. But, just as in the U.S. in the early days of the Civil Rights Movement, governments have been slow to translate rhetorical adherence to human rights norms into policy action.”

Nová kniha vnáší světlo do desegregace Romů ve školství     

Při příležitosti vydání knihy „Deset let poté; Historie desegregace Romů ve školství ve střední a východní Evropě“(ed. Iulius Rostas) dnes Romský vzdělávací fond v prostorách Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy uspořádal veřejnou debatu. Knihu, stejně jako řadu výzkumů, na nichž jsou hlavní teze díla založeny, představil editor Iulius Rostas za přispění Ivana Veselého a Gwendolyn Albert, kteří se podíleli na zpracování situace v České republice. V návaznosti na prezentaci knihy proběhla diskuse mezi přítomnými akademiky, odborníky a aktivisty.

V publikaci představené vydavatelstvím CEU-Press a Romským vzdělávacím fondem vybraní autoři podrobně analyzovali veřejné politiky a strategie za uplynulou dekádu a konstatují, že vzdělávací bariéry pro romské děti zůstávají jedním z hlavních lidsko-právních problémů v současné Evropě. Kniha samotná se pak soustředí nejen na předchozí iniciativy a aktuální otázky, ale zejména mapuje a dává do souvislostí institucionální diskriminaci Romů jako klíčovou výzvu pro Evropu a lidská práva v globálním měřítku. Kniha sestávající z rozhovorů s významnými politickými aktéry, z poučených historických a hloubkových politických analýz tak nabízí nejnovější ucelený přehled v oblasti segregace romských žáků a politických snah institucionální bariéry ve vzdělání řešit.

Diskuse podnícená publikací se zaměřila na dosavadní pokroky na poli desegregace romských dětí ve vzdělání. „Omezená schopnost vzdělávacího systému učinit nezbytné kroky způsobuje, že sociální mobilita romských dětí v porovnání s jejich vrstevníky stagnuje“, podotkl Ivan Veselý. Podle Gwendolyn Albert pak česká vláda výrazně zaostává i v naplňování rozsudku Evropského soudu pro lidská práva: „pouhé přejmenování bývalých zvláštních škol, jak je zavedl školský zákon z roku 2004, nemůže být považováno za desegregaci“, zdůraznila.

Vzhledem k tomu, že 13. listopadu letošního roku uplyne už 5 let od vydání verdiktu ESLP v kauze“ D. H. a ostatní proti České republice“, mohou být slova Johna Shattucka – bývalého velvyslance Spojených států v ČR a dnešního prezidenta a rektora Středoevropské univerzity – z předmluvy knihy chápána i jako podnět pro současnou českou realitu:

„Rozšiřování Evropské unie znamenalo – zejména v rámci přístupových procesů – zvýšenou pozornost k otázce lidských práv, neboť vlády se snažily vyhovět závazným požadavkům EU. Avšak, podobně jako Spojené státy v rané fázi hnutí za občanská práva, vlády jen pomalu proměňují rétorické dodržování lidských práv ve skutečné politické kroky.“

Formular de Raportare Interimară