RMUSP Scholarship Gala in Bulgarian National media, 2012

http://bnt.bg/bg/news/view/90276/romski_studenti_poluchiha_stipendii

http://bnt.bg/bg/news/view/90276/romski_studenti_poluchiha_stipendii

Ромски студенти от университети в цялата страна получиха годишни стипендии от Ромския образователен фонд. На специална церемония бяха отличени 202 кандидат-висшисти от различни вузове.

Най-много студенти роми у нас има към медицинските специалности, като интересът продължава да расте. Целта на стипендията е да мотивира повече млади роми да следват висше образование и да им помогне да финансират част от обучението си.

Студентите получават по 80 евро на месец от Ромския образователен фонд за една учебна година, като парите са за учебници и университетски такси. Програмата работи с млади роми във всички страни от Източна Европа.

Златина Александрова – студентка, Американски университет, Благоевград: “Наистина много се радвам да видя, че има толкова много роми, които прогресират, мои колеги, с които заедно ще постигнем много един ден и ние вече постигаме много според мен. Което е голям напредък, защото ние сме хората, които според мен трябва да покажат на българското общество и света, че няма значение от каква раса си, важното е какъв човек си.”